top of page

Tips voor het maken van een personeelsplanning

Veel bedrijven werken met een personeelsplanning. Er worden meerdere diensten per week gedraaid en voor deze diensten moeten medewerkers ingepland worden. Een personeelsplanning kan op verschillende manieren gemaakt worden. In deze blog gaan we verder in op het maken van een personeelsplanning die bij jou past.


Hoe begin je met het maken van een personeelsplanning?

Eerst ga je kijken wat je nodig hebt om een planning te kunnen maken. Werk je liever in Excel of gebruik je liever software om een planning te maken. Kijk naar wat voor jou het beste werkt, zodat het maken van een planning leuk en makkelijk blijft. Bekijk de verschillende mogelijkheden en zorg ervoor dat het past bij jou en jouw bedrijf.


Voer in jouw gekozen methode alle gegevens in die je wil gebruiken voor het plannen. Denk hierbij aan: welke diensten, gegevens van medewerkers, het aantal uren van de medewerkers. Door alles overzichtelijk te houden, kun je eenvoudig alles bijhouden. Het belangrijkste is dat je beschikking hebt over alle gegevens om te kunnen plannen.


Planning maken

Je hebt inmiddels alle gegevens verzameld en nu wil je beginnen met plannen. Zorg dat je alle diensten in het systeem zet. Bekijk of je voor de lange of korte termijn kan plannen. Het is van belang dat je voor jezelf duidelijk hebt hoe vaak je de planning moet maken en de medewerkers op de hoogte moet stellen. Houdt tijdens het maken van een planning altijd rekening met de medewerkers. Er gelden altijd regels over hoe lang een medewerker mag werken en hoeveel tijd hiertussen moet zitten. Wees daarom altijd op de hoogte van uitzonderingen, verlof en wensen, zodat iedereen tevreden is met de planning.


Nu je overal van op de hoogte bent en een keus gemaakt hebt voor de lange of korte termijn begin je met plannen. Begin altijd met het plannen van de lange diensten. Hier gaan veel uren in zitten en er is een kans dat je anders niet uitkomt. Wanneer je eerst begint met de korte diensten, is het mogelijk dat je een lange dienst moet opdelen, omdat je uren tekortkomt. Als je alle diensten hebt gepland voor de medewerkers, kun je kijken hoe je deze wil delen.


Werkrooster delen met medewerkers

Er zijn verschillende manieren om het werkrooster te delen met jouw medewerkers. Je kunt een rooster ophangen op locatie, delen via de mail, op de website zetten of in een app weergeven. Het is van belang dat de medewerkers op de hoogte zijn van hun rooster en eventuele aanpassingen. Zorg er daarom altijd voor dat de manier waarop het werkrooster gedeeld wordt, past bij jouw medewerkers en bedrijf. Je kan dit natuurlijk ook in overleg doen met de medewerkers. Hierbij kunnen de mogelijkheden besproken worden en gestemd worden voor de best passende manier.


Wil je nou meer weten over het maken van een planning of het gebruik van software voor het maken van een planning, neem dan contact met ons op via sales@deviske.nl of bel ons op 0314 – 760 710. We bespreken graag de mogelijkheden en zoeken samen uit welke manier bij jouw bedrijf past.


0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page